anne-hans.reismee.nl

China Dag 10: Beijing -22 juli 2010

Chinese Muur: wat een trip! We zijn helemaal gebroken....maar het was geweldig!

Vanochtend opgehaald door een busje met daarin spaans en duitse toeristen en een gids die helaas minder goed engels kon praten dan onze ´Ben´, maar ach, met enkele basiswoorden kom je een heel eind. We moesten zo´n 2 uur rijden en stopten toen bij een smal paadje temidden van de bossen. Daar begon de klim naar boven. Na 5 minuten droop het zweet al van onze lichamen. Na een half uur arriveerden we bij het eerste punt van de muur. Overal stenen, stenen, stenen en vooral erg steile stukken. We moesten hier echt van bijkomen, niet wetende dat er nog 9 van deze stukken en torens waren te gaan...

De muur is echter prachtig en we zijn inderdaad meegenomen naar gedeeltes die niet gerestaureerd en dus authentiek zijn. Ook hebben we geen andere toeristen gezien. Rondom Beijing omvat de muur ruim 600 kilometer! Hiervan hebben wij er zo'n 6 afgelegd in 4 uur klimmen en dalen. De uitzichten waren spectaculair, ondanks de mist die hier en daar in de lucht hing.

Als je boven op de muur aan het klauteren bent en je kijkt kilometers de diepte in, vraag je je af hoe in godsnaam al die stenen ooit daar boven uit de rotsen gehakt zijn toen de muur gebouwd werd. Ook hier had onze gids geen pasklaar antwoord op. We wist hij te vertellen dat de oudste stenen van omstreeks 1380 waren.

Tijdens de tocht regelmatig even gepauzeerd en allerlei leuke gesprekken gevoerd met de andere toeristen. Als ik het even niet meer weet, heb ik mijn eigen woordenboek altijd bij me: Hans, want die verstaat de spaansen (beetje) en spreekt vloeiend duits en engels door elkaar. No problem!

Kortom, een erg vermoeiende dag maar zeer de moeite waard en een super afsluiting van ons eerste land, China! Ik heb nu al spierpijn ;-(

Linda

Hey Anne en Hans, duurde even voordat ik al jullie verhalen had gelezen. Ik had nog even wat in te halen.
Wat een prachtige verhalen en wat zullen jullie ongetwijfeld aan het genieten zijn! Het is een feest om dit via internet allemaal een beetje mee te mogen beleven. Ga er nog lekker verder van genieten, jullie hebben nog een lange maar mooie reis voor de boeg!
Liefs linda

Esther

Hoi An en Hans,

Super leuk wat jullie allemaal meemaken en zien. Ik kijk er elke keer weer naar uit om een verhaal te lezen. Ik mis de foto's van de chinese muur. Die wil ik wel heel graag zien. Komen die nog? Ben heel benieuwd wat jullie allemaal nog te wachten staat.

Hier in Rijen alles goed. De vakantie is hier nu ook begonnen. Alhoewel ik volgende week nog wel een paar daagjes ga werken. Het is hier lekker weer. Niet meer zo heel warm. Over een weekje gaan wij op vakantie. Een stuk dichter bij huis, want wij spreken niet zoveel talen als Hans.

Blijf lekker genieten! X Es

Dirk en Jaklien van der Valk

Hoi Anne en Hans,
we mochten van moeder Mia jullie reisverhalen lezen.
Wat een schitterende ervaring om zoveel mooie plaatsen op onze aardbol te bezichtigen !En jullie gaan nog veel verder; blijf genieten !
Jullie prachtige orchideeen verhuizen morgen weer naar de Vucht 54. We hebben ze met liefde verzorgd.
Veel liefs en groetjes,
Jaklien