anne-hans.reismee.nl

Nieuw-Zeeland Dag 98 t/m 100 - Christchurch 18 t/m 20 oktober 2010

In Dunedin zijn we langs het oude treinstation gereden, een erg mooi gebouw. Ook zijn we omhoog gereden op de steilste straat van de wereld! Ik heb hem omhoog gelopen en was helemaal buiten adem. En dan te bedenken dat daar dus gewoon mensen wonen die dat waarschijnlijk dagelijks moeten doen.

Naast de stad ligt het schiereiland 'Otago', waar je Albatrosvogels en pinguins kunt spotten. Helaas was er geen Albatrosvogel of pinguin te zien toen wij er waren; misschien waren we er niet op het juiste moment of vonden de beesten het gewoon te koud met 9 graden en wind, dat kan ook.

Wij vonden het in ieder geval erg koud, dus reden maar verder naar het volgende stadje: 'Oamaru'. Dit staat bekend om de pinguinkolonies die hier het hele jaar door te zien zijn. Zo rond half zes 's avonds gaan de beestjes naar hun nestjes in de duinen. Dit was onze laatste kans! En ja hoor, eerst van hééél ver weg zagen we een paar pinguins uit het water over het strand waggelen. Vanaf het strand klommen ze omhoog in de duinen en daarna zagen we ze ineens van een paar meter afstand. Zo konden we heel goed de gele band rondom de ogen van deze zeldzame soort zien. Je hebt namelijk ook nog de blauwe pinguinsoort, die hier ook voorkomt, maar helaas niet in deze baai.

Nadat we weer helemaal onderkoeld waren geraakt door het 1,5 uur pinguin-spotten zijn we doorgereden naar onze eindbestemming van Nieuw-Zeeland: 'Christchurch'. Hier hebben we een camping gevonden in het centrum. Zoals jullie vast wel gelezen hebben heeft hier in september een flinke aardbeving plaatsgevonden, 7.1 op de schaal van richter, waarbij vele oude gebouwen en straten verwoest zijn. De schrik zit er bij de bewoners dan ook nog goed in. In het museum in Wellington hadden ze al een hele expositie over deze gebeurtenis en in Christchurch zelf werken ze hard om alles weer in orde te maken. Wij hadden nooit gedacht dat we hier nog iets van mee zouden maken:

Vanochtend rond 11.30 uur zat ik even voorin de bus te wachten op Hans, die naar het toiletgebouw was. Ineens leek het net of onze bus een enorme windvlaag te pakken kreeg; ik schommelde echt behoorlijk heen en weer. Ook leek het net of er een trein aan kwam donderen qua geluid. Voor ik het me besefte was het al weer over en ik vond het vreemd dat het zo'n plotselinge rukwind leek te zijn. Hierna kwam Hans een beetje beduusd uit het w.c. gebouw gelopen en vroeg of ik dat ook had gevoeld; ja dus, dit was een naschok! We hebben een kleine aardbeving meegemaakt, heel bizar zeg! Hans vertelde dat zijn w.c. bezoek net een eftelingatttractie leek, aangezien de wanden behoorlijk van links naar rechts bewogen. Gelukkig zijn de meeste gebouwen hier van hout, dat beweegt nog enigszins mee ;-)....maar het was wel heel vreemd en toch ook een beetje griezelig. Volgens de mensen hier was het de heftigste naschok na de aardbeving zelf, zo rond 5 op de schaal van richter. We kunnen ons voorstellen dat het echt heel eng is om een 'echte' aardbeving mee te maken. Deze naschok viel dan dus nog mee qua schade, om ons heen was er niets aan de hand, alles stond nog op zijn plek. Toch wat lichte paniek bij de mensen hier; we hoorden wat sirenes op de straat en men belde wel even naar familie e.d. om te vragen of alles in orde was. Wat een belevenis zeg!

Aan het einde van de middag zijn we de stad ingegaan, gewoon even wat rondgelopen. De winkels waren al dicht dus de stad was een beetje verlaten vonden wij. Wat we wel zagen waren de verwoeste gebouwen van de aardbeving van 4 september j.l. Er stond ook een verslaggeefster bij een gebouw die waarschijnlijk verslag stond te doen van de naschok van vandaag. Morgen gaan we de stadswandeling doen die staat beschreven in onze lonely planet.

De volgende dag hebben we wat rondgelopen en wat geshopt (heb nog leuke nette pumps gekocht hihi) en zijn we een reisbureau binnengestapt om eens te kijken wat Fiji te bieden heeft. We vliegen aankomende zondag en omdat dit weekend een feestdag is in Nieuw-Zeeland kregen we te horen dat er al veel volgeboekt was. Maar de reisadviseuse deed erg haar best en had uiteindelijk een hele leuke reis voor ons samengesteld. We gaan een paar dagen naar een kleiner eiland en 2 nachten verblijven we in een luxe resort op het grootste eiland. We hebben er erg zin in!

Mark

Hoi Hans en Anne,
Ik heb nog zo gezegd laat even weten voordat jullie in Christchurch zijn :-) Een vriend van me woont daar sinds hij vier jaar geleden geemigreerd is (Mt pleasant om precies te zijn, dat klinkt al niet slecht toch?). Hij belde me op 4 september hevig geschrokken toen de grote beving was (ik was toen in Washington), en die schok duurde 45 seconden, blijkbaar heel heftig (4:30 's nachts daar geloof ik). Sindsdien zijn er honderden naschokken geweest, waarvan 50 of meer met kracht van 4 of hoger. Ik denk dat je dat zelf meegemaakt moet hebben, anders weet je niet wat het is.
Hans ik stuur het tel.nr van vriend Bart wel even naar je hotmail adres, moeten jullie maar kijken of jullie zin en tijd hebben om hem met een bezoekje te vereren :-)

Groeten en goede reis verder!